Aviatická pouť – Pardubice 2015

Ač se to nezdá, letos proběhl již 25. ročník této akce. I když v minulosti byly některé ročníky slabší, pro fandy a znalce letectví skoro nezajímavé a spíš se jednalo opravdu o pouť, tak jak ji známe z dětství, tzn. hlavně kolotoče, zmrzlina, cukrová vata a další pouťové atrakce a letadla byla jen jakýmsi zpestřením dne, tak posledních několik let se rapidně zvedla úroveň. Pouťové atrakce se sice stále vyskytují, ale pořadí se prohodilo, hlavní náplní jsou letové ukázky, kocipované tak, aby zároveň předvedly nějaký příběh, často doplněný i vystoupeními dalších aktérů na zemi. Zkrátka je to akce schopná konkurovat i zahraničním a svým pojetím také odlišná od „běžných“ leteckých dnů. Na své si přijdou jak skalní fandové letadel, tak, díky tomu všemu ostatnímu kolem, i jejich děti a partnerky (partneři také, protože i mezi ženami  jsou nadšenci do letadel a naopak jejich muže to nezajímá), kteří by se mohli sledováním něčeho, co je až tak neláká, jinak nudit. Zkrátka vhodná akce jak  na rodinný výlet, tak na sóloakci pro nadšence.
Naše výprava, díky již letitým zkušenostem, vyrazila brzy ráno. Díky tomu jsme dorazili na místo  v ideální čas, vyhnuli se čekání v kolonách a frontách u  vstupu. V klidu zaparkovali, koupili vstupenky a zdarma z parkoviště až na letiště se svezli vlakem. Prošli areál, pozdravili se známými, prohlídli stojánku se stroji co přilétly a většina z nich potom měla i vystupovat. Pak  jsme již zavčas zaujali vhodné pozice a čekali na začátek programu. Ten neměl žádné zbytečné prostoje, vše co pořadatelé slíbili, přiletělo a vystupovalo, kdo z původně ohlášených vystupujících se zůčastnit  z jakýchkoliv důvodů nemohl, o tom informovali pořadatelé již před samotnou akcí, jakmile tu informaci měli. Podařilo se jim i zajistit „Baťovu“ Electru (Lockheed Electra 10A, který opravdu používal Jan Antonín Baťa), která tak měla, krátce po příletu do České republiky, svoji premiéru před publikem.

I počasí se letos nepokoušelo zhatit snahu pořadatelů a tak byla obloha vymetená bez mráčku  a Slunce „šajnilo“ jak zběsilé.  Pro diváky krásný  den, pro ty, co chtěli hlavně fotit, trochu komlplikace, zvláště když mělo tolik předváděných letadel  zrcadlově vyleštěný kovový povrch.

Pár fotek  ze soboty, další moje snímky naleznete na mých stránkách a  postupně přidám odkazy na galerie mých kolegů z jiných webů:
Fotky z akce od Michala Holáska na „Rajčeti“

… a tady jsou ještě fotky od Zdeňka Vícha: 1. část a druhá

Příspěvek byl publikován v rubrice Letecké dny, Reportáže kamarádů. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..